fbpx
0

Is er sprake van het ‘lege kroeg syndroom’?

Fairtradeboeken.nl bestaat vandaag 1 maand: Tijd voor een korte evaluatie.

Je kent het misschien: Je gaat ‘s avonds uit en hebt de keuze uit tientallen kroegjes. De ene kroeg wordt altijd druk bezocht, terwijl de kroeg ernaast leeg en uitgestorven is, daar gaan de mensen niet makkelijk naar binnen.

Heeft fairtradeboeken.nl momenteel te maken met het ‘lege kroeg syndroom’?, zo heb ik het fenomeen genoemd. Want fairtradeboeken.nl heeft nu, na één maand, pas twee boektitels in de etalage. Dat voelt als een lege kroeg. Daar ga je als auteur niet makkelijk naar binnen.

Als je het nog niet weet: Iedere auteur kan zich gratis aanmelden op fairtradeboeken.nl en zijn haar boek(en) promoten (en verkopen), zonder maandelijkse kosten, zonder kleine lettertjes. En als je de boeken wilt verwijderen, dan kan dat ook zonder gedoe of kosten. Je bent 100% vrij.

Er is wel één voorwaarde; elk verkocht boek wordt door de auteur gesigneerd voordat het boek op de post gaat.  De lezer ontvangt een gesigneerd exemplaar, en de auteur ontvangt 97% van de verkoopprijs.

97% van de verkoopprijs, hoe moet je dat vergelijken met 10% via een uitgeverij?

Stel jij hebt een prachtig manuscript geschreven, één of meerdere uitgeverijen zijn geïnteresseerd; dan kan je kiezen: Ga je voor Traditioneel of FairTrade: Het zijn twee totaal verschillende routes.

Als je kiest voor traditioneel, dan geef je de beslommeringen – en de rechten – uit handen en je ontvangt 1 á 2 euro/ verkocht exemplaar. Jij kunt je concentreren op het schrijven van je volgende boek terwijl de uitgeverij de rest doet. Dat klinkt wellicht als muziek in je oren, maar de werkelijkheid blijkt vaak helaas anders;, want de uitgeverij heeft doorgaans een aantal boeken die smachten naar aandacht. Veel auteurs zijn achteraf ontevreden over de uitgeverij, verkoop én inkomsten.

Als FairTrade auteur zal je de taken van de uitgeverij zelf moeten doen of moeten uitbesteden. Als je gelooft in je boek, als je de rechten niet wilt afstaan, als je zelf het stuur in handen wilt hebben, kies dan voor FairTrade.

Het redigeren, opmaak, en de omslag zal ca. 1,000 euro kosten, als je 1,000 exemplaren laat drukken bedragen de drukkosten ca. 2 euro/stuk.

Laat een mooie website/webshop bouwen en promoot/verkoop je boek via fairtradeboeken.nl

Bij een verkoopprijs van 15 euro, verdien je dan dus ca. 12 euro/ exemplaar: Dat is een enorm groot verschil! En je bent eigen baas, jij bepaalt.

Het bereik? Een goede uitgeverij heeft een groot bereik, als veel auteurs de deur van deze nog stille kroeg durven te openen, en naar binnen durven te stappen, dan zal ons gezamenlijke bereik minstens even groot worden! Want dan worden FairTrade boeken een begrip! Dan proosten we!

Heb je vragen? Laat het ons weten.

Ik geloof in positief denken: Mijn roman is al 500x bekeken op fairtradeboeken.nl, én ik heb de eerste bestelling ontvangen via fairtradeboeken.nl

Als deze lijn zich voortzet, dan zullen er over een jaar maar liefst ca. 25 boektitels in de etalage van fairtradeboeken.nl pronken, waarna de (gezamenlijke) promotie en verkoop ongetwijfeld begint.

Kortom, zoals zo vaak, ik ben waarschijnlijk gewoonweg te ongeduldig.

Proost!

PS. Mijn FairTrade roman verscheen okt. 2008, inmiddels de 4de druk. Ik hoop dat aankomende zomer de 5de druk verschijnt.

Om de opening van fairtradeboeken.nl feestelijk te vieren ontvangt iedereen die het boek voor 1 maart 2020 besteld maar liefst 10 euro korting! Met kortingscode #FTB.

Dat is een ander groot voordeel van FairTrade. Traditionele boeken moeten zich houden aan de wet op de vaste boekenprijs, maar een FairTrade boek maakt geen gebruik van de keten, en als het boek geen ISBN heeft, dan is het boek niet gebonden aan de wet op de vaste boekenprijs.

De zomer van 2008 ligt ruim 12 jaar achter ons. Er zijn weinig uitgevers die na 12 jaar nog actief boektitels promoten: Dat is een ander voordeel als je besluit het boek FairTrade te verkopen!

Ik hoop alle auteurs, ook de grotere namen, van harte te verwelkomen in deze nog stille kroeg!

Proost!

Leave a Reply