Wie zijn wij?

Michel Romijn is een jeugdige, enthousiaste digitale duizendpoot. Zijn bedrijf michelromijn.nl verleent een scala aan diensten voor het MKB. Naast het bouwen van websites/webshops heeft Michel zich ook toegelegd op het leveren van maatwerk bedrijf-video’s, eventueel inclusief professionele drone opnames. Ook voor andere diensten, zoals het ontwikkelen van uw bedrijf huisstijl kan Michel worden ingezet.

Naast zijn bedrijfsactiviteiten zet Michel zich in voor goede doelen, zoals Westlands Hoop,  een stichting die ernstig zieke kinderen uit het Westland een mooie dag bezorgt.

Chantal Holleman heeft een bewogen leven achter zich; zij werd geboren als man, vertoonde tijdens de jeugd al duidelijk transgender gedrag, waarna vader het zijn taak vond om ‘een vent van hem’ te maken. Met als gevolg dat Chantal wilde vluchten. Na de HBO studie vertrok ze direct en woonde/werkte gedurende ca. 20 jaar in meerdere landen.

Chantal is zachtmoedig, vriendelijk, begaan, ze bleek een makkelijke prooi en verloor in buitenland alles wat ze in 20 jaar had opgebouwd, omdat ze had vertrouwd in mensen, omdat ze contracten had ondertekend in voor haar vreemde talen. Met hangende pootjes vloog ze na 20 jaar terug naar Nederland, waar ze het leven probeerde op te pakken. Maar ze voelde dat het – eindelijk – tijd was om uit de kast te komen als transgender, waarna haar leven opnieuw instortte, want ze raakte werkloos en geïsoleerd. Vooral het feit dat haar zoon het contact volledig had verbroken, deed heel veel pijn. Alsof een ledemaat zonder verdoving van je lichaam wordt getrokken.

Kapot, gebroken begon ze aan een brief, waarin ze haar zoon de waarheid wilde vertellen. Ze begon te vertellen over voorvallen uit haar jeugd, bijv. hoe ze elke mogelijkheid had aangegrepen om stiekem haar nagels te lakken, al was het maar voor 5 minuten, en hoe het bijna lege flesje aceton haar geheim had verraden. Maar Chantal voelde dat er méér was; ze voelde een hele sterke drive om ‘s nachts te schrijven, in stilte. Ze volgde haar gevoel en begon te schrijven, intuïtief. Met als aanknopingspunt haar naam. ‘Chantal’, waarom heb ik mijzelf Chantal genoemd?

Tot haar coming out had ze als man een druk, haastig leven geleefd, nu had ze alle tijd.

Ze begon te schrijven zonder na te denken, en merkte dat de combi ‘rode wijn met een joint’ haar hielp om los te laten. Zonder te begrijpen wat ze schreef ging ze op zoek naar haar waarheid. Elke nacht schreef ze, en overdag zocht ze naar clues in de geschreven teksten. Haar verlangen om haar zoon de waarheid te vertellen was zo groot en krachtig; ze moest het weten! Zodat hij haar zou begrijpen, zodat hun relatie weer als vroeger zou zijn.

Wekenlang had ze ‘s nachts geschreven toen ze ‘het’ plotseling zag! Opeens werd alles duidelijk! Alles! Ze voelde de rillingen over haar lichaam. Eindelijk begreep ze het. ‘Dit moet de hele wereld weten’, was het eerste dat bij haar opkwam, deze brief moet een boek worden, een “goed boek”, zodat het zich verspreidt. Want als iedereen op aarde het ziet, dan zullen we deze verknipte wereld veranderen in het paradijs waar we leven!

Chantal had een voorliefde om ‘literaire parels’ te lezen. Als een literaire parel werd genoemd in de media, dan las ze het boek. In de meeste gevallen viel het boek (zwaar) tegen. De werkelijke literaire parels had ze ontdekt dankzij vrienden en kennissen die enthousiast hadden verteld over een boek. Zij wilde dat haar brief een literaire parel zou worden, dat enthousiaste lezers het boek zouden verspreiden.

Ze begon opnieuw. Op 45-jarige leeftijd begon ze aan het manuscript met als werktitel “Voor jou” , dat uiteindelijk, na drie en een half jaar, zou verschijnen als De Nacht dat de Sterren Dansten. 

De nacht dat de sterren dansten was de nacht dat Chantal haar waarheid had ontdekt; die nacht was haar kijk op het leven totaal veranderd, want nooit had ze nagedacht over reïncarnatie, totdat ze had beseft dat we reïncarneren.

In de warme zomer van 2008 stuurde ze het manuscript aangetekend naar 15 bekende Nederlandse uitgeverijen. En ze stuurde het manuscript ook aangetekend naar haarzelf. Uit voorzorg. Ze was voorzichtig geworden. Mensen zijn niet te vertrouwen.

Binnen enkele weken ontving ze brieven van meerdere uitgeverijen die niet geïnteresseerd waren, standaardbrieven, daarna verschenen brieven van uitgeverijen die schreven dat het ‘helaas niet in ons fonds past’, en uiteindelijk ontving ze een brief van een geïnteresseerde uitgeverij, een andere uitgeverij belde haar op en de derde uitgever pakte het anders aan; hij kwam onaangekondigd op visite. Hij was laaiend enthousiast, volgens hem was De Nacht dat de Sterren Dansten het allerbeste manuscript dat hij in zijn carrière voorbij had zien komen!

Chantal woonde in een koophuis, maar leefde van een ww-uitkering, die binnen enkele maanden zou stoppen, dan zou ze aangewezen zijn op bijstand. Ze sprong een gat in de lucht! Het was haar gelukt! Just in time!

De uitgever hielp haar snel uit haar droom, want als onbekende debutant moest ze geen inkomsten verwachten. De uitgever zou in haar investeren: Het manuscript zou geredigeerd worden door de allerbeste, de broer van Maarten van Rossum. Na haar derde, vierde boek, dan zou ze van de inkomsten kunnen leven. Ze zou op TV verschijnen.

Hij vertelde enthousiast verder, maar Chantal heeft niets meer gehoord, ze kon haar oren niet geloven. De rillingen liepen over haar rug. Ze wilde niet op TV of in tijdschriften, ze wilde de rechten niet afstaan en ze had verwacht ca. 5 euro per verkocht exemplaar te ontvangen. ‘s Nachts mailde ze de uitgever dat ze afzag van verdere samenwerking, ze had besloten het boek zelf te verkopen.

Ze baalde gigantisch, maar zag geen andere optie: Ze verkocht haar auto, vond iemand die het manuscript wilde redigeren voor 200 euro, daarna liet ze de eerste 60 stuks drukken, die ze mooi ingepakt aan goede vrienden verkocht voor 20 euro. Niet één van die goede vrienden nam echter de moeite het boek te lezen, waarna Chantal de contacten verbrak en 1,000 stuks liet drukken.

De ww-uitkering was gestopt, maar Chantal wilde geen bijstand aanvragen. Haar website www.vipassanaweb.nl had ze uit kostenbesparing zelf gebouwd, dag en nacht zat ze op internet, schreef mails, zocht manieren zodat haar roman onder de aandacht kwam van het grotere publiek. Er verschenen prachtige recensies in regionale kranten, het AD, de Telegaaf en op veel websites werd het boek besproken, ze ontving vele honderden bestellingen, en verdiende maar liefst ca. 15 euro/exemplaar(!), waardoor ze haar hypotheekachterstand kon inlossen.

Ze wilde meedingen naar een literaire prijs, maar ontdekte tot grote verbazing dat haar roman niet in aanmerking komt voor de meeste literaire prijzen, omdat alle literaire prijzen zijn verbonden aan uitgeverijen en/of boekverkopers. Behalve de Gouden Meeuw Literatuurprijs; de literaire prijs voor uitgeven in eigen beheer. Ze stuurde drie exemplaren. Na verloop van tijd ontving ze een uitnodiging voor de prijsuitreiking, maar ze had geen geld en geen tijd om naar België te reizen. Ze schreef terug alleen aanwezig te zullen zijn, als ze vooraf wist dat ze had gewonnen.

De dag na de prijsuitreiking ontving Chantal een prachtige mail van de publieksjury van de Gouden Meeuw Literatuurprijs, die stelde dat De Nacht dat de Sterren Dansten zich kan meten met de Celestijnse Belofte.  (De Celestijnse belofte is één van de top boektitels aller tijden: Wereldwijd 200 miljoen exemplaren verkocht)

Helaas stortte haar leven hierna opnieuw in; haar isbn-loze boek was opgemerkt en er werd adequaat gehandeld: In de media verscheen niets meer over De Nacht dat de Sterren Dansten, enthousiaste berichten over de roman op literaire websites/forums werden verwijderd, en op een avond ontving ze rond 22:00 een zeer vreemd telefoontje van de heer Zwaan van de NHG, de nationale hypotheek garantie. Ze kende de man niet, ze had hem nooit eerder gesproken. Hij klonk duidelijk aangeschoten en vertelde met dubbele tong dat het niet langer kon! Ze moest een notariële volmacht ondertekenen! Binnen zes dagen!

Er was nauwelijks sprake van een hypotheekachterstand, dat vertelde ze, maar de heer Zwaan hield vol. Elf dagen later tekende ze de volmacht bij een notaris in Rotterdam. De notaris was zeer verrast dat Chantal een notariële volmacht moest ondertekenen.

Om een lang verhaal kort te maken. Nadat Chantal de volmacht had ondertekend kon het spel beginnen, uiteindelijk werd Chantal in hoger beroep door Raad van State veroordeeld om ca. 100,000 euro te betalen aan de ‘schuldeisers’, omdat Chantal 5 dagen te laat de notariële volmacht had ondertekend!!

Mission accomplished. Chantal was uitgeschakeld. Ze stopte met de verkoop van haar roman, en jarenlange onderhandelingen met de advocaten van de ‘schuldeisers’ volgden, waarna Chantal uiteindelijk belandde in de WSNP, met als gevolg opnieuw drie jaar vertraging.

Dat tijdperk ligt nu gelukkig achter ons.

—–

De Nacht dat de Sterren Dansten heeft (bewust) geen ISBN, dat is voor jou waarschijnlijk onbelangrijk, maar voor sommige partijen is het HEEL belangrijk dat alle boeken een ISBN hebben. Een succesvol boek zonder ISBN kan grote gevolgen hebben.

Mediaconglomeraten verdienen jaarlijks netto vele honderden miljoenen euro’s, terwijl de meeste auteurs droog brood eten.

Chantal noemt haar boek FairTrade, om aan te geven dat je het boek rechtstreeks bij de auteur bestelt. Sinds 1-1-2021 is fairtradeboeken.nl online, een platform voor alle auteurs die hun boek(en) ook rechtstreeks aan de lezers willen verkopen. Iedere auteur heeft een eigen winkel en alle bestelde boeken worden gesigneerd. Maatwerk. Retour is niet mogelijk.

Om de opening van fairtradeboeken.nl feestelijk te vieren ontvangt iedereen die NU een (gesigneerd) exemplaar van De Nacht dat de Sterren Dansten bestelt maar liefst 10 euro korting! (Uitsluitend voor de 4de druk, zolang de voorraad strekt. Op=Op). Kortingscode #FTB

Met je FairTrade aankoop steun je een mooie, eerlijke verandering. En je ontvangt een gesigneerd boek!

Zal het lukken? Zullen FairTrade boeken een begrip worden?

Chantal hoopt dat het tijd is voor de waarheid.

Op internet vond Chantal een prachtige vlog van een enthousiaste lezeres die De Nacht dat de Sterren Dansten prachtig beschrijft. Deze lezeres ziet het, begrijpt het. Voel haar enthousiasme!

Mocht De Nacht dat de Sterren Dansten uitgroeien tot een groot  succes, dan zal Chantal 80% van de opbrengsten doneren aan projecten die streven om het paradijs op aarde te herstellen. Dat klinkt voor jou misschien volslagen idioot, dat zegt dan iets over jou.

Kijk om je heen; naar alles dat niet door mensenhanden is aangeraakt. Wij leven in een kosmisch wonder, met paradijselijke planten en dieren om ons heen.